


Sestavine
SESTAVINE:
- 550 g gladke moke
- 10 g suhega kvasa
- pol žličke soli
- 200 ml mleka
- 3 rumenjake
- 4 cela jajca
- 1 strok vanilije
- 100 g sladkorja
- 200 g masla (sobna temperatura)
- lupinica 1 limone
- lupinica 1 pomaranče
- 150 g brusnic
- 150 čokoladnih kapljic
- SESTAVINE za premaz:
- 1 rumenjak za premaz
1 žlička mleka
- 50 g mandljevih lističev
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Za panetone oz panettone ste že prav gotovo vsi slišali. Panettone je tradicionalni italijanski sladek kruh, ki ga pogosto uživamo med prazniki. Večina se strinja, da izvira iz Milana, vemo pa, da so že stari Rimljani pekli podoben kruh, podoben medenemu. Panettone je narejen iz mehkega, puhastega testa, ki je polnjeno z različnimi sladkimi sestavinami, kot so kandirani citrusi, rozine in oreščki, v modernejših verzijah pa s čokolado in ostalimi dobrotami.
Priprava panettona je dokaj komplicirana in traja več dni, če se držimo original receptov z drožmi in počasnim vzhajanjem.
Sama sem recept pohitrila in uporabila kvas, prav tako pa namesto klasičnega velikega pekla raje mini panettončke, saj so porcijsko idealni in se na tak način ne sušijo.
Kako jih pripravimo?
- Za pripravo priporočam kuhinjskega robota, saj je testo pred vzhajanjem dokaj zbito in težko za obdelavo. Zmešamo moko, suhi kvas, sladkor in sol. Mleko segrejemo in dodamo suhim sestavinam, ter pričnemo z gnetenjem.
- Gnetemo dobrih 5 minut, nato dodajamo cela jajca eno po eno, da se nam sestavine dobro premešajo. Gnetemo še dodatnih 10 minut, da testo postane lepo elastično.
- Pokrijemo s čisto krpo in pustimo vzhajati cca. 1,5 ure na toplem mestu brez prepiha.

4. Testo nam mora v času vzhajanja narasti za dvojno količino. Testu dodamo sredico vanilijevega stroka, ponovno gnetemo in dodajamo še en po en rumenjak. Gnetemo, da se nam sestavine dobro premešajo v testo, nato postopoma dodajamo na koščke narezano maslo (segreto na sobno temperaturo).
5. Gnetemo, dokler se nam vse sestavine ne povežejo v enotno testo. Pokrijemo in pustimo ponovno vzhajati 1 uro.
6. Brusnice prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati, da vpijejo tekočino. Pripravimo si modelčke za panettončke. Uporabimo kartonske modele za muffine ali kovinske (papirnati bodo izgubili obliko, saj se testo razteza med vzhajanjem in peko). Če uporabimo kovinske modelčke, jih rahlo namastimo, da se nam testo ne sprime na njih.
7. V vzhajano testo po uri počivanja vgnetemo naribano lupinico limone in pomaranče, dodamo koščke čokolade in brusnice. Če imate rajši rozine ali suho sadje, lahko le te tudi uporabite.

8. Testo ponovno dobro pregnetemo, nato pa razdelimo na cca. 60-80 g težke koščke. Iz mase testa bi morali dobiti cca. 24 mini pannetončkov. Napolnimo modelčke s testom, nato pokrijemo s krpo in pustimo če 20 minut da ponovno vzhajajo.
9. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
10. Rumenjak za premaz dobro razžvrkljamo z vilico in mu dodamo žličko mleka, nato premažemo vse panetončke in jih posujemo z mandljevimi lističi.

11. Pečemo približno 20 minut, s pomočjo zobotrebca preverimo, ali je testo že pečeno.
12. Panettončke dobro ohladimo, nato posipamo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Dober tek!


Leave A Comment