Lemon curd, ali po slovensko limonina krema, je ena tistih sladic, ki navduši z elegantno preprostostjo. Združuje popolno ravnovesje med sladkim in kislim ter prinaša tisto prijetno svežino, ki te spravi v dobro voljo že po prvem grižljaju.
Narejena je iz preprostih sestavin – limon, sladkorja, jajc in masla – a rezultat je nekaj čarobnega: svilnato gladka krema, ki jo lahko uporabiš kot polnilo za torte in pite, kot kremo, namaz za palačinke ali kot preliv za sladice. Odlična je tudi kar tako – na žlico!
In ko jo enkrat pripraviš doma, trgovinska različica preprosto ne pride več v poštev. Ne verjameš? Poskusi!
Sestavine (250 ml):
Priprava:
- 4 jajca
- 4-5 limon
- 180 g sladkorja
- 1 žlička jedilnega škroba
- 50 g masla
- Limone zdrgnemo pod vročo vodo, najboljše pa je, da uporabimo bio limone. Nato jih osušimo in naribamo lupinico.
- Nato limone prerežemo in iz njih stisnemo sok. Potrebujemo 150 ml limoninega soka.
- Jajca ubijemo v kozico in jih razžvrkljamo, nato dodamo sladkor, škrob in limonin sok.
- Kuhamo na nizkem ognju cca. 10 min (krema ne sme vreti) in cel čas mešamo z metlico, da se nam ne delajo grudice.
- Kremo prelijemo v čist kozarec, zapremo in ohladimo. Če hočemo imeti res gladko kremo, jo lahko precedimo še skozi cedilo.
In že imamo čudovit lemon curd, ki ga lahko uporabimo na poljuben način. V hladilniku ga lahko hranimo tudi do 1 tedna.
Leave A Comment