Lemon curd, ali po slovensko limonina krema, je ena tistih sladic, ki navduši z elegantno preprostostjo. Združuje popolno ravnovesje med sladkim in kislim ter prinaša tisto prijetno svežino, ki te spravi v dobro voljo že po prvem grižljaju.
Narejena je iz preprostih sestavin – limon, sladkorja, jajc in masla – a rezultat je nekaj čarobnega: svilnato gladka krema, ki jo lahko uporabiš kot polnilo za torte in pite, kot kremo, namaz za palačinke ali kot preliv za sladice. Odlična je tudi kar tako – na žlico!
In ko jo enkrat pripraviš doma, trgovinska različica preprosto ne pride več v poštev. Ne verjameš? Poskusi!

Sestavine (250 ml):

Priprava:

  1. Limone zdrgnemo pod vročo vodo, najboljše pa je, da uporabimo bio limone. Nato jih osušimo in naribamo lupinico. 
  2. Nato limone prerežemo in iz njih stisnemo sok. Potrebujemo 150 ml limoninega soka.
  3. Jajca ubijemo v kozico in jih razžvrkljamo, nato dodamo sladkor, škrob in limonin sok.
  4. Kuhamo na nizkem ognju cca. 10 min (krema ne sme vreti) in cel čas mešamo z metlico, da se nam ne delajo grudice. 
  5. Kremo prelijemo v čist kozarec, zapremo in ohladimo. Če hočemo imeti res gladko kremo, jo lahko precedimo še skozi cedilo.

In že imamo čudovit lemon curd, ki ga lahko uporabimo na poljuben način. V hladilniku ga lahko hranimo tudi do 1 tedna.