Klasična Schwarzwaldska torta – moja ljubezen in nočna mora!
Zakaj ljubezen? Kot otrok sem v Hotelu Diana v Murski Soboti celo otroštvo vedno znova naročila le to torto… zdaj ko je pred dnebi moj dragi slavil rojstni dan, se mi je prikradla v spomin in sem jo želela prvič pripraviti tudi sama… zato tudi nočna mora, ker nisem ravno rojena tortopekarica!
Ampak, trud se je izplačal in uspela je neverjetno sočna, ravno prav sladka in okusna torta Schwarzwald! Točno taka kot jo nosim v spominu iz otroštva!
Sestavine za biskvit:
Priprava:
- 6 jajc
- 200 g sladkorja
- 200 g moke (tip 405)
- 50 g jedilnega škroba
- 50 g kakava
- 2 žličko pecilnega praška
Sestavine za višnjev nadev:
- 1 kozarec vloženih višenj (350 g čiste teže)
- 2 žlici sladkorja
- 50 g jedilnega škroba
Sestavine za kremo:
- 1 l sladke smetane za stepanje
- 6 paketov trdila za smetano (npr. Kremfix)
Dekoracija in priprava:
- 1,5 dl višnjevega likerja
- kandirane višnje
- 100 g čokoladnih ostružkov
- Najprej si pripravimo in natehtamo vse sestavine, Pečico segrejemo na 180 stopinj oz. na 160 stopinj če bomo pekli na ventilacijskem programu.
- Pekač premera Ø 26-28 cm oblečemo s peki papirjem. Sama najrajši dno premažem s tanko plastjo olja, nato nanj položim izrezan krog iz peki papirja, po robovih pa izrezan trak.
- Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake začnemo stepati, ko se nam prične delati sneg pa začnemo dodajati sladkor. Dodajamo ga v več manjših količinah. Stepamo tako dolgo, da dobimo lep bleščeč sneg, ko izvlečemo vilice mešalnike pa se nam delajo špičke.
- Rumenjake na hitro stepemo, nato previdno dodamo k beljakom.
- Moko, pecilni prašek, škrob in kakao presejemo skozi sito in več manjših porcijah vmešamo v jajčno zmes.
- Testo vlijemo v naprej pripravljen torni obod in pečemo cca. 30 minut. Testo preverimo ali je pečeno z zobotrebcom, nato ga malo ohladimo, zvrnemo iz pekača na rešetko in ohladimo do konca.
- Višnje odcedimo v kozico, sok ujamemo v kozico, ter ga segrejemo do vretja. Še preden začnemo segrevati višnjev sok, odvzamemo dober deci soka ter mu dodamo sladkor in škrob. Dobro premešamo, da nimam grudic, nato zlijemo nazaj v kozico in dobro premešamo, na koncu dodamo še višnje. Kuhamo dokler se nam ne začne gostiti, nato popolnoma ohladimo.
- Nato pripravimo kremo; hladno (obvezno mora biti res hladna, drugače se nam lahko sesiri) sladko smetano stepamo na sredni hitrosti, in ji postopoma dodajamo sladkor in utrjevalce, vse dokler ne dobimo lepe stabilne smetane, vendar pazimo, da je ne stepemo preveč! Smetano si sama najrajši shranim v dresirno vrečko, ter jo brizgam na biskvit.
- Tortni biskvit prerežemo vzdolžno na tri enake dele in začnemo sestavljati torto. V tortni obod sama rada na dno dam še kartonski podstavek za torto, robove pa oblečem z acetatno folijo, ki poskrbi, da se nam krema ne lovi na tortni obod.
- V kozici segrejemo in prevremo višnjev liker (s tem nam izhlapi alkohol).
- V obod položimo prvi biskvit in ga prepojimo z 1 tretjino višnjevega likerja. Na zunanji rob nabrizgamo 2 cm širok rob smetane. V sredino položimo 2/3 višnjevega nadeva.
12. Čez višnje namažemo še tanko plast smetane, nato pokrijemo z drugim biskvitom. Biskvit spet prepojimo z drugo tretjino višnjevega likerja. Nabrizgamo najprej rob iz smetane, nato nanj razporedimo preostale višnje in smetano, predvsem pa prej pazimo, da nam ostane dovolj smetane še za premaz vrha torte in dekoracije. Višenj je v tej plasti manj kot v prvi (original je namreč samo smetana, meni pa je všeč, da se ponovi).
13. Namestimo še zadnji biskvit, ga prepojimo z zadnjo tretjino višnjevega likerja, nato pa s preostankom smetane premažemo biskvit in nabrizgamo kupčke ob robu. Na kupčke položimo še kandirane češnje ter damo torto hladit v hladilnih za vsaj 4 ure, oz. najboljše kar čez noč.
14. Preden torto postrežemo, sredino torte okrasimo še s čokoladnimi ostružki. Originalna Schwarzwaldska torta je povsem oblečena s smetano, robovi so prav tako okrašeni z čokoladnimi ostružki. Meni je pa vedno všeč bolj “naked” izgled torte, se pravi, da okoli strani ni okrašena.
15. Torto postrežemo in uživamo v božanskem okusu!
Izgleda prelepa, sigurno je tudi dobra.
Jaz sem jo ravno včeraj delala sinu za r.d. po receptu iz Odprte kuhinje. Naslednjič poizkusim tvojega.
Hvala Natalija! Bom vesela, če jo poskusiš, pa tudi povratne informacije, kako ti je bila všeč 😀