


Sestavine
- SESTAVINE:
- 10 g masla
- 800 ml jušne osnove
- 2 šalotki
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 500 g topinamburja
- 1 krompir
- 100 ml sladke smetane
sol in poper
Priprava
Topinambur… wtf?
Ja to sem se jaz tudi spraševala, ko sem prvič poskusila v restavraciji kremno juho iz nečesa, kar ima prav čudno ime.
Gre za gomolj, ki zgleda kot ingverjev brat z bolj zgubano kožo, a je po uporabi bolj kot krompir, pa čeprav ne sodi med gomoljnice. Sodi namreč med nebinovke, njegova najbližja sorodnica je sončnica… ampak pač je malo poseben in ima vseeno še gomolje.
Njegov okus je sicer dokaj nevtralen, a vseeno škrobnat in lešnikast. Ne vsebuje škroba, ampak polisaharid inulin, beljakovine, nekatere vitamine skupine B, vitamina A in C, magnezij, silicij in železo. Zelo zdrav, vendar prevelike zaužite količine lahko povzročajo neprijetno napenjanje.
Poznamo ga še pod drugimi imeni kot so: laška repa, jeruzalemske artičoke, gomoljasta sončnica in seveda pri nas najbolj razširjeno ime topinambur.

Ker ga doma pripravljam prvič, sem se odločila za najbolj varno verzijo in sicer pripravo kremne juhe. Za bolj kremasto teksturo sem dodala še en krompir, ki pa ga lahko povsem izpustite in zato dodate več smetane.
Pa začnimo s kuho:
- Gomolje topinamburja olupimo in odrežemo konice gomoljev (navadno so malo oleseneli). Narežemo na drobne koščke.
- Šalotko in krompir olupimo in narežemo na koščke.
- V ponvi stopimo maslo in na njem prepražimo šalotko. Ko lepo zadiši in dobi malo barve, dodamo še krompir in topinambur. Na hitro popečemo, nato presipamo v lonec v katerem bomo kuhali juho. Dodamo jušno osnovo, muškatni orešček in kuhamo 20 minut, da se nam skuhata tako krompir kot tudi topinambur.
- Juho po okusu začinimo s soljo in poprom in dodamo sladko smetano. S paličnim mešalnikom dobro spasiramo in postrežemo.
Dober tek!


Leave A Comment