Končno prihaja jesen in z njo tiste prave jesenske dobrote! Buče!!! 

Ja, buče niso samo lepi jesenski okras v naših hišah, temveč tudi odlično živilo, polno vlaknin, vitaminov in antioksidantov. Buče slovijo tudi kot odličen diuretik, predvsem pa so zelo nizkokalorične, saj so sestavljene iz 90% vode, vsebujejo pa še beljakovine, ogljikove hidrate, kalij, kalcij, mangan, fosfor in železo. Tako ima 100 g surovega bučnega mesa le 27 kalorij.

Predvsem pa so zelo raznolike, saj iz njih lahko pripravimo vrsto jedi, od juh, prilog, glavnih jedi, omak in seveda tudi sladice, ki so izvrstne!

Jeseni imamo buč v vseh oblikah in barvah. Ampak kako pa vemo ali je buča užitna ali le okrasna?

Večina buč je užitnih, lahko pa se prepričamo tako, da košček buče damo v usta. Če je okus grenak ali neprijeten, potem gre za okrasno bučo. Okrasne buče vsebujejo namreč strupeno grenčično snov kukurbitacin, zato te buče uporabimo raje samo za dekoracijo. Tudi na prvi pogled že lahko ocenimo, saj so okrasne buče praviloma zeleno-rumene barve, pogosto bradavičaste izbokline in hruškaste ali amforaste oblike.

Katero bučo uporabimo za katere jedi?

Najbolj priljubljene vrste pri nas so:

BUČA MASLENKA (butternut)

Prepoznamo jo po tipični hruškasti obliki, je svetlo rjave barve. Vsebuje malo semen in veliko mesa, ima pa lep maslen in sladkast okus, ki spominja na lešnike, zato je to najboljša izbira za vse razne sladice, kot so pite, peciva, marmelade in kreme. Seveda z  njo lahko pripravljam tudi slane jedi, kot so priloge, ali polnjene v pečici. Njena lupina je dokaj trda, zato je ne uživamo.

HOKAIDO BUČA

Je okrogle oblike, katere vrh se rahlo potegne v pecelj. Je živo oranžne barve, lahko ima zelene vzorce. Lupina je tanjša in jo lahko uživamo skupaj z bučo, vlaknasto notranjost pa najlepše odstranimo kar z žlico. Ima lep sladek okus po kostanjih, zaradi svojega trdega mesa pa je zelo vsestranska in tako primerna za vse jedi z bučo; od juh, do uporabe koščkov v rižotah, do prilog, kot tudi za sladke jedi. Iz nje najraje pripravim pire za bučne napitke.

MUŠKATNA BUČA

Je velika, okrogla buča z tipičnimi rebri buče, v svetlo oranžni barvi. Zraste lahko do teže več kilogramov, zato jo navadno uporabljamo kar po krhljih. Notranjost je živo oranžne barve, meso pa mehkejše kot pri hokaido buči, zato se odlično obnese pri kuhanju, saj ima kuhana fino kremasto teksturo. Iz nje lahko pripravimo tako juhe, kot omake in tudi sladice.

BUČA ŠPAGETARKA (špageti skvoš)

Buča je dobila ime po svoji teksturi mesa, saj ga lahko s pomočjo vilic spremenimo v bučne špagete. Buča je srednje velika zimska buča podolgovate oblike, svetlo rumene lupine in razmeroma blagega, nevtralnega okusa. Poleg špagetov iz nje lahko pripravimo večino jedi kot iz ostalih buč – popečemo in postrežemo kot prilogo, uporabimo v enolončnicah in juhah ali pa bučo samo nadevamo z mesom in zelenjavo.

Kako shranjujemo buče?

Najboljši način shranjevanja buče je pri sobni temperaturi, stran od neposredne sončne svetlobe, ali pa v hladnejši shrambi, ampak poskrbimo, da ni vlage. Pod temi pogoji bo vaš pridelek ostal dober tudi več mesecev.

Nerazrezane buče nikoli ne shranjujte v hladilniku, saj bo zaradi vlage zelo verjetno kmalu začela gniti. Olupljeno in razrezano lahko v hladilniku hranite nekaj dni, kuhana pa bo na hladnem zdržala  do 5 dni.

Torej kaj še čakamo? Katero bučno jed boste pripravili najprej?

Tukaj še par preizkušenih receptov za odlične jedi iz buče:

Rižota s hokaido bučo in kozicami
Bučni njoki v parmezanovi omaki
Rezanci s kremasto bučno omako in feta sirom
Bučna juha s kokosom in kozicami
Bombetke z bučo in praženo čebulo
Cimetove rolice z bučo
Pumpkin spice latte