Sestavine

  • SESTAVINE za biskvit premera 28 cm:

  • 7 celih jajc
  • 150 g sladkorja
  • 50 ml belega olja
  • 50 g grenkega kakava
  • 100 ml mleka
  • 130g moke

  • 2 žlički pecilnega praška

  • SESTAVINE za karamelo:

  • 400 g sladkorja
  • 300 ml sladke smetane
  • 30g masla
  • čajna žlička soli
  • 300 g praženih nesoljenih arašidov
  • SESTAVINE za kremo
  • 750 g mascarpone sira
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 2 žlički vanilijeve paste
  • 300 ml sladke smetane
  • SESTAVINE za kremo
  • 250 g  temne čokolade
  • 50 g masla
  • 100 g lešnikovega krokanta

Priprava

Rojstnodnevne torte… to je moj edini ljubim/sovražim kuharski odnos!

Rada jih pečem za svoje drage in prijateljem po drugi strani pa mi povzročajo stres in živčne zlome! Okusi so odlični, končni izgled pa me ubija, če niso perfektne – in navadno ne uspe tisto, kar si zamislim 🙂

Prerezi navadno nimajo enakomernih in lepih plasti, čokoladni rob ne curlja enakomerno… ampak, ni predaje! Vadimo naprej.

Tokrat recept za enostavno tortico, ki vedno uspe – Snickers tortica s sočnim biskvitom, karamelo, arašidi in odlično kremo. Pa dajmo…

  1. Najprej se lotimo priprave biskvita; v posodo ubijemo 7 celih jajc, dodamo ščepec soli in 150 g sladkorja. Nato pa mešamo vsaj 10 minut, da nam masa narase za 2x.
  2. Jajčni masi dodamo 50 ml olja in 100 ml mleka, ter mešamo še 5 minut.
  3.  Suhe sestavine za biskvit (moka, kakav in pecilni prašek) dobro premešamo, nato presejemo skozi sito v maso in z metlico ročno dobro vmešamo, dokler ne dobimo homogeno maso.
  4. Pečico segrejemo na 180 stopinj . Pripravimo okrogel tortni pekač; iz peki papirja izrežemo krog v velikosti dna pekača, rob pa namažemo s prejem za peko ali oljem. Maso vlijemo v pekač in pečemo 25-30minut.

5. Pripravimo karamelo! V globoki ponvi stopimo 400 g sladkorja na srednji temperaturi. Pazimo, ko se začne topiti, da malo premešamo in da se nam le ta ne zažge. Segrejemo smetano (max. 80 stopinj).

6. Ko se nam stopi ves sladkor počasi dodajamo previdno vlijemo vročo smetano in pri tem mešamo z metlico, da se karamela in smetana lepo združita. Dodamo hladno maslo in omako med mešanjem kuhamo še toliko časa, da se primerno zgosti. Narejena je, ko na dnu kozice ostane vidna sled za kuhalnico.  Dodamo žličko soli in pustimo, da se nekoliko ohladi nato dodamo še arašide in dobro premešamo.

7. Pečen biskvit zvrnemo na glavo (v kolikor se nam je rahlo napihnil ga s tem spet sploščimo) in pustimo da se ohladi. Nato ga s pomočjo noža prerežemo na tri enake plasti.

8. Pripravimo še kremo. Mascarpone dobro zmešamo s smetano, vanili pasto in sladkorjem, da dobimo dokaj gosto kremo.

9. Na dno tortnega oboda spet položimo krog iz peki papirja, rob pa oblečem z acetatno folijo. Na dno položimo prvi biskvitni oblat, na katerega namažemo polovico krome. S pomočjo žlice naredimo ob robu majhen “zid” ki bo preprečil, da nam na srani steče karamela iz torte), nato v vdolbino namažemo polovico karamelne z arašidi.

10. Na karamelo poveznemo drug biskvitni oblat in ponovimo prejšnji korak z kremama. Na vrh položimo še tretji oblat biskvita. Torto pustimo v hladilniku vsaj 4 ure ali najboljše kar čez noč.

11. Za preliv stopimo čokolado in maslo, ter prelijemo na vrh torte. S pomočjo spatule lepo razmažemo in pustimo, da je nekaj steče po robu navzdol. Posipamo s lešnikovim krokantom in postrežemo!