Tudi vam ob nedeljskem zajtrku vedno zadišijo sveže žemljice, pa so vse trgovine ob nedeljah zaprte?

Nič lažjega, od zdaj si lahko sveže in hrustljave žemljice pripravite tudi sami in to samo v slabi uri in pol! Seveda pa lahko testo pripravite večer prej in pustite čez noč vzhajati v hladilniku in jih zjutraj  samo spečete. Poskusite!

Sestavine:

Priprava:

  1. Najprej pripravimo kvasni nastavek. V skodelico damo suhi kvas in majhen ščepec sladkorja, od 320 ml vode vzamemo 100 ml in polijemo suhi kvas. Dobro premešamo in skodelico pokrijemo za 10 minut, da nam kvas narase.
  2. V posodi za gnetenje zmešamo moko in sol, dodamo kvasni nastavek in preostalo vodo. Testo gnetemo cca. 5 minut da dobimo lepo enotno testo, po potrebi dodamo še žlico ali dve moke ali vode, odvisno ali je naše testo premokro ali presuho. Sama za gnetenje uporabim kuhinjskega robota, da mi olajša delo, gre pa seveda tudi lepo na roke.
  3. Testo zvrnemo na pomokan pult in ga še 1x pregnetemo. Razdelimo ga na 8 enakomernih kepic in jih oblikujemo v poljubno obliko.

  4. Pekač oblečemo s peki papirjem in ga rahlo pomokamo, nato nanj položimo žemljice. Pokrijemo in pustimo vzhajati 25-30 minut.

  5. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Žemljice nam tudi med počivanjem še malenkost narastejo. Tik preden bomo žemljice pekli, z ostrin nožem po sredini zarežemo črto (1 – 2  cm globoko, pri čemer pazimo, da jih ne prerežemo). S pomočjo pršilke jih poškropimo z vodo.

6. Na dno pečice položimo skodelico vode ali dodaten pekač z vodo, ki poskrbi za hrustljavo skorjico, med peko pa žemljice še vsaj 1x poškropimo z vodo.

7. Žemljice pečemo 25 do 30 minut, odvisno od velikosti, do lepe zlatorjave barve!

Najboljše so še vroče… je pa res, da hladnih še nismo poskusili, ker vedno zmanjkajo!