


Sestavine
- SESTAVINE:
- 1 kg govejega mesa (najboljša izbira je bočnik)
- 1 kg čebule
- 5 strokov česna
- 1 žlica sladke rdeče paprike
- 1 žlička ostre rdeče paprike (ali malo čilija)
- sol, poper
2 dl rdečega vina
- 3 listi suhega lovorja
- 1 žlica paradižnikove mezge
Priprava
Goveji golaž… ste ljubitelji ali ne?
Meni vsake toliko zadiši res dober goveji golaž, tak čisto domač z mesom tako mehkim, da se topi v ustih in gosto omako, pa seveda polenta zraven!
Dober golaž po moje rabi le dober kos mesa, sočno čebulo ter čas, veliko časa, da se skuha do popolnosti.
Postopek:
Najprej očistimo meso večjih delov maščobe ali kit, nato ga narežemo na enakomerne kose v velikosti od 3 – 5 cm (ne pozabiti, da večji so kosi, dlje časa se kuha). Zato jih sama režem max. na 3 cm.
1.Meso popražimo na olju, da dobi malo barve, pri tem pazimo da se nam ne zapeče, saj ga hočemo kasneje kuhati in ne speči. Odstavimo na toplo in nadaljujemo z pripravo ostalih elementov.
2. Čebulo in česen olupimo, narežemo na drobne koščke. Ne pozabimo, da dobra čebula peče, zato ni nič narobe če se zraven potočimo solzo ali dve – vse za dober golaž!
V isti posodi, kot smo pražili meso na malo olja pražimo najprej čebulo. Čebulo v tej fazi malo posolimo, saj bo tako prej spustila sok in postala lepo steklena. Pražimo jo toliko časa, da postekleni in izloči sok, pazimo pa da se nam ne zažge, saj nam potem greni jed. Ko čebula postekleni, dodamo še česen in vse skupaj pražimo naprej, da nam česen zadiši.
3. Dodamo mlete paprike in paradižnikovo mezgo, vse dobro premešamo in nato dodamo kocke popečenega mesa. Na tej točki solim meso, vendar ne preveč, saj potrebno količino soli in popra določim proti koncu kuhanja (sem se že pošteno zasolila v tej fazi!). Zalijemo z rdečim vinom, in mešamo toliko časa, da nam vino izpari, nato zalijemo z cca. 700ml vode in dodamo lovorjev list.

4. Temperaturo na štedilniku znižamo in nato golaž zelo počasi kuhamo še vsaj 2,5 do tri ure oziroma toliko časa, da se vsa čebula razpusti v omako, meso pa postane mehko in voljno. Med kuhanjem golaž večkrat premešamo in po potrebi prilivamo še malo tekočine. Seveda večkrat poskusimo in po okusu še solimo ali popramo.
To je to. Postrežemo in uživamo!



Leave A Comment