


Sestavine
- SESTAVINE za biskvit:
- 90 g masla
- 90 g sladkorja
- 1 vrečka vanili sladkorja
- 250g mletih mandljev
- ščepec soli
- 5 jajc
- 1 žlička pecilnega praška
1 žlička cimeta
- SESTAVINE za jabolčno kremo:
- 7 jabolk
- 1 vrečka vanili pundinga
- 150 ml jabolčnega soka
1 vanilisladkor
- 1 žlička cimeta
- SESTAVINE za cimetovo kremo:
- 250 g pasirane skute
- 250 g smetane za stepanje
- 100 g sladkorja v prahu
- 1/2 žličke cimeta
- SESTAVINE za dekoracijo:
- kakav v prahu
Priprava
Jesenska tortica za nedeljsko sladico ali pa za ljubitelje cimeta?
To nedeljo sem kuhala večje družinsko kosilo, zato bi bila seveda tragedija, če ne bi po kosilu na mizo prišla še sladica!
Ker smo uradno zakorakali v jesen, sem se odločila za jesenske okuse – jabolka in cimet, ter mandljev biskvit brez moke…. pa še hitro je pečena in pripravljena za vaše sladkosnede!
Pa pričnimo:
- Pečico segrejemo na 180°C. Jajca ločimo na beljake in rumenjake; iz beljakov, ščepca soli in 50 g sladkorja stepemo trd sneg. Mehko maslo, preostali sladkor in vanilijev sladkor penasto stepamo, nato dodamo rumenjake in mešamo naprej, dokler ne dobimo enotno in gladko maso. Mandlje, pecilni prašek in sol vmešajte v rumenjakovo maso. Na koncu pa z metlico vmešamo še naš sneg iz beljakov.
- Tortni pekač (premera 26 ali 28cm) namastimo in dno oblečemo s peki papirjem. Maso vlijemo v obod za torto in pečemo na 180 stopinjah 25-30 minut, nato preverimo s pomočjo zobotrebca ali je naš biskvit že pečen. Nato ga zvrnemo iz pekača in ohladimo.
- Nato pripravimo jabolčni nadev; jabolka olupimo in na grobo naribamo. V loncu zavremo 100 ml jabolčnega soka in vanili sladkor, nato dodamo naribana jabolka in cimet ter ob večkratnem mešanju, kuhamo na zmernem ognju vsaj 10 minut minut. Vanili puding dobro zmešamo s preostalim jabolčnim sokom (pazimo, da se nam ne naredijo grudice), nato pa ga vmešamo v jabolčno zmes. Mešamo, dokler se nam zmes precej ne zgosti. Po želji lahko dodamo še sladkor, sama sem uporabila zelo sladka jabolka, zato po tem ni bilo potrebe, vi pa jih dosladkajte po svojem okusu. Maso ohladimo.
- Ohlajen pekač vrnemo v tortni obod, če uporabljate acetatno folijo za lepše torte jo zdaj prirežite na ustrezno dolžino in dodajte v obod. Na biskvit namažemo jabolčno kremo in torto damo počivat v hladilnik za ta čas, da pripravimo še zadnjo kremo.

6. Sladko smetano stepemo do trdega. Pasirano skuto dobro premešamo s sladkorjem v prahu in cimetom, nato vmešamo še smetano.
7. Zmes smetane in skute namažemo na jabolčno kremo, na vrh pa potresemo s kakavom v prahu. Kremo nato postavimo v hladilnik, dokler je ne bomo postregli.
Naj vam tekne!



Leave A Comment