Se tudi vi vedno znova sprašujete katero moko naj uporabim, če v receptu piše 200g moke?

Mok je 100 vrst, recepti pa pisani vedno splošno… ja, tudi jaz se vedno znova nesigurno vprašam katero moko že?

Načeloma se zato zadeve lotim enostavno – če specifično ne piše za kateri tip moke gre, delam skoraj vedno pol-pol. Se pravi pol ostre in pol mehke moke.

Ampak kaj dejansko pomenijo te oznake ob moki?

Najbolj uporabljani moki sta TIP 400 in TIP 500. Po domače ostra in gladka (mehka) moka. Številke ob moki označujejo količino “pepela” v moki, višja kot je številka, večja je količina pepela in temnejša je moka.

Brez skrbi ni to navaden pepel, temveč pepel, ki ga dobijo, ko sežgejo moko – pri sežigu moke organske snovi zgorijo, ostanejo pa minerali – in nato ta pepel stehtajo. Primer: sežgejo 100 kilogramov moke in na koncu ostane 400 gramov pepela, to pomeni, da je bila moka TIP 400.

Številka tipa nam torej pove, koliko hranilnih snovi vsebuje naša moka – nižja je številka, manj ima hranilnih snovi, saj so le te bile odstranjene v samem postopku pridobivanja moke.

Spodnja tabela pa je moj “švinglc” v kuhinji.

Katero moko naj uporabimo?

  • Ostra moka ima bolj grobe delce in je po barvi rahlo rumenkasta. Potrebuje malenkost več vode  kot npr. gladka moka, testo pa nam vzhaja zato počasneje. Najbolj primerna je za izdelavo krhkega peciva, testa za pite,  kuhanega testa, domačega biskvita, cmokov, njokov in za zgoščevanje omak in juh.
  • Gladka moka je bolj fino mleta in nam zato lepše vzhaja, lažje jo je zamesiti, testo je bolj lepljivo kot pri ostri moki. Uporabljamo jo za peko peciva, za bel kruh, in za vlečeno in listnato testo.

Ker dandanes obstaja že tudi milijone namenskih mok (za potice, za krofe, itd.), si lahko peko olajšamo z izbiro le teh.

Za pico sama uporabim vedno Manitobo 00 in dodam še malo pirine moke ali polnozrnate moke (npr. 500 g Manitobe in 100 g pirine moke).

Za domače testenine se priporoča dvakrat mleta durum moka, oz. semolina (ki je pri nas še ni pogosto), zato nam najboljše uspejo testenine kar z ostro moko.

Upam, da sem nekako jasno povzela lastnosti te poplave različnih mok… zato ne obupati, ko vidite v receptu pri sestavinah zapisano samo moka… navadno gre za gladko moko, če pa niste prepričane pa delajte pol pol… uspeh zagotovljen!