


Sestavine
- SESTAVINE:
- 500 g mehke moke
- 180 g bučnega pireja
- 200 ml mleka
- 80 g masla
- 1 vrečka suhega kvasa
- ščepec soli
1 jajce
- 1 žlička sladkorja
- SESTAVINE ZA NADEV:
- 70 g rjavega sladkorja
4 žlice cimeta
60 g stopljenega masla
Priprava
Cimetove rolice so vedno odlična sladica ali popoldanska malica, najboljše direktno iz peči še vroče… in potem ideja… kaj pa če pripravimo še jesensko verzijo – seveda z bučo!
In potem še malo takega finega preliva na vroče rolice…mmmm!
Kako jih pripravimo?
-
Najprej preverimo ali imamo bučni pire; če ja preskočimo kar na korak 2.
V kolikor ne, najprej pripravimo pire iz buče – sama pripravim vedno večje količine, ki jih hranim nekaj dni v hladilniku, ali pa jih kar porcijsko zamrznem. Bučo olupimo, narežemo na koščke, pečemo v pečici na 200 stopinj do mehkega (cca. 25 minut). Nato še vroče buče spasiramo in imamo bučni pire!
-
V kozici segrejemo mleko, ne preveč, ravno toliko, da se nam v njem stopi maslo.
-
V posodi v kateri bomo gnetli testo si presejemo moko, dodamo sladkor, kvas, bučni pire, jajce. Nato prilijemo toplo mleko z maslom in pričnemo gnesti.
-
Testo s pomočjo kuhinjskega robota gnetemo 7- 10 minut. V kolikor je premehko, dodamo še malo moke.
- Oblikujemo lepo kroglo, pokrijemo s čisto krpo in pustimo, da vzhaja slabo uro. Pomokamo si delovno površino in testo še enkrat dobro premesimo. Razvaljamo ga v pravokotnik približno 60×40 cm.
- Maslo topimo in ga premažemo po celotnem testu. sladkor in cimet premešamo, nato enakomerno posujemo po celotni površini. Sama rada dodam še malo lešnikovega krokanta… ki ga načeloma ni v receptu, mi je pa všeč, da je malo hrustljavega v nadevu.

7. Testo na trdno zvijemo do daljši stranici v rulado, nato narežemo na 12 enako velikih kosov.

8. Pekač oblečemo s peki papirjem in vanj polagamo rolice tako, da nam spirala z nadevom gleda navzgor. Pečemo v naprej ogreti pečici na 180 stopinjah približno 20-25 minut.

9. Po želji lahko ohlajene rolice prelijemo še s prelivom; v 3 žlice sladkorja v prahu vmešamo 3 žlice kisle smetane in 3 žlice mleka.
Pa dober tek!


Leave A Comment