Sestavine

  • SESTAVINE:
  • 500 g mehke moke
  • 180 g bučnega pireja
  • 200 ml mleka
  • 80 g masla
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • ščepec soli
  • 1 jajce

  • 1 žlička sladkorja
  • SESTAVINE ZA NADEV:
  • 70 g rjavega sladkorja
  • 4 žlice cimeta

  • 60 g stopljenega masla

Priprava

Cimetove rolice so vedno odlična sladica ali popoldanska malica, najboljše direktno iz peči še vroče… in potem ideja… kaj pa če pripravimo  še jesensko verzijo – seveda z bučo!

In potem še malo takega finega preliva na vroče rolice…mmmm!

Kako jih pripravimo?

  1. Najprej preverimo ali imamo bučni pire; če ja preskočimo kar na korak 2.

    V kolikor ne, najprej pripravimo pire iz buče – sama pripravim vedno večje količine, ki jih hranim nekaj dni v hladilniku, ali pa jih kar porcijsko zamrznem.  Bučo olupimo, narežemo na koščke, pečemo v pečici na 200 stopinj do mehkega (cca. 25 minut). Nato še vroče buče spasiramo in imamo bučni pire!

  2. V kozici segrejemo mleko, ne preveč, ravno toliko, da se nam v njem stopi maslo.

  3.  V posodi v kateri bomo gnetli testo si presejemo moko, dodamo sladkor, kvas, bučni pire, jajce. Nato prilijemo toplo mleko z maslom in pričnemo gnesti.

  4. Testo s pomočjo kuhinjskega robota gnetemo 7- 10 minut. V kolikor je premehko, dodamo še malo moke.

  5. Oblikujemo lepo kroglo, pokrijemo s čisto krpo in pustimo, da vzhaja slabo uro. Pomokamo si delovno površino in testo še enkrat dobro premesimo. Razvaljamo ga v pravokotnik približno 60×40 cm.
  6. Maslo topimo in ga premažemo po celotnem testu. sladkor in cimet premešamo, nato enakomerno posujemo po celotni površini. Sama rada dodam še malo lešnikovega krokanta… ki ga načeloma ni v receptu, mi je pa všeč, da je malo hrustljavega v nadevu.

7. Testo na trdno zvijemo do daljši stranici v rulado, nato narežemo na 12 enako velikih kosov.

8. Pekač oblečemo s peki papirjem in vanj polagamo rolice tako, da nam spirala z nadevom gleda navzgor. Pečemo v naprej ogreti pečici na 180 stopinjah približno 20-25 minut.

9. Po želji lahko ohlajene rolice prelijemo še s prelivom; v 3 žlice sladkorja v prahu vmešamo 3 žlice kisle smetane in 3 žlice mleka.

Pa dober tek!