


Sestavine
SESTAVINE za pekač premera 28 cm:
- 250 g gladke moke
- 125 g hladnega masla
- 1 do 2 žlici hladne vode
- 1 jajce
- ščepec soli
- SESTAVINE za nadev:
- 3 manjše bučke
- 250g rikote
- 1 jajce
- 1 žličko česna v prahu
- sol in poper po okusu
- origano in baziliko
50 ml sladke smetane
Priprava
Sezona bučk se je uradno pričela in da na piknikih ali za kosila ne jemo vedno ene iste jedi, sem tokrat pripravila jed iz bučk v obliki slane pite oz. quicha. Izdelava le tega nikakor ni trajala dosti več časa, kot bi ga pripravila z naribanimi bučkami, če ste se ustrašili morebitnega faktorja časa priprave. Izgleda pa čudovito a ne?
Pa gremo…
- Najprej pripravimo krhko testo, saj le to more počivati v hladilniku. V posodo presejemo moko, solimo ter na dodamo drobne koščke narezano hladno maslo. S prsti stiskamo sestavine toliko časa, da se znebimo velikih grud. Sedaj dodamo jajce ter obvezno hladno vodo (najprej eno žlico, po potrebi še drugo) in gnetemo naprej, da dobimo voljnego testo. Če imamo doma robota za mešanje, lahko testo naredimo tudi z njegovo pomočjo.
- Oblikujemo ga v hlebček, pokrijemo s folijo za živila in damo počivati v hladilnik za najmanj 30 minut.
- Medtem si pripravimo bučke. Le te umijemo in odrežemo oba konca, ter odstranimo z lupine morebitne “grde” dele. Nato s pomočjo lupilnika bučko celo nalupimo na tanke trakce, ki jih nato prerežemo po dolžini na pol. Dobimo nekje 2 cm široke trakove.
- Testo razvaljamo na 4 mm debeline in ga položimo v namaščen pekač. Na robovih odrežemo odvečno testo in ga z pomočjo vilice dobro prepikamo. V pečici ga pečemo cca. 10 minut na 180 stopinjah, da dobi lepo svetlo rjavo skorjico.
- Medtem si pripravimo nadev; v posodi dobro premešamo rikoto, jajce, česen v prahu, solimo in popramo po okusu in začinimo z začimbami. Jaz sem uporabila baziliko in origano, lahko pa dodate svoje ljube začimbe ali pa dodate še malo naribanega sira.
- Quiche po 10 minutah vzamemo s pečice in nanj razporedimo rikotino maso in pričnemo z zvijanjem bučnih trakov. Pomagamo si z rezalno desko, ter na njej v spiralo zvijamo bučne trakove. V začetku je malo težje, večje kot postaja zavitek pa se trakovi že sami držijo en drugega. Ko zvijemo krog iz bučk cca. 10 cm premera, s pomočjo deske previdno prestavimo na sredino quicha na rikoto. Nato nadaljujemo z zvijanjem dokler nismo zapolnili celega quicha.

4. Quische zalijemo z 50 ml sladke smetane in pečemo še cca. 15 minut do zlatorjave barve.
5. Quiche oz. bučke solimo tik preden postrežemo! Dober tek!


Leave A Comment