Sestavine

  • POTREBUJEMO:
  • 500 g belega fižola

  • 500 g čebule

  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 pekoč feferon

  • sol, poper

  • lovorjev list

  • 4 rezine mesnate slanine

  • žlica svinjske masti

Priprava

  1. Uporabimo lahko suh fižol ali fižol iz konzerve. Priporočam vsekakor svežega, saj je potem jed manj “pocasta”, kajti fižol s konzerve je navadno malo preveč kuhan.V kolikor se odločimo za suh fižol, ga moramo namočiti en dan prej. Nato ga kuhamo skupaj z lovorjevim listom v osoljeni vodi do “al dente”, približno 40 minut. Odstavimo, a vode še ne odlijemo.
  2. Čebulo sesekljamo na drobne koščke, nato jo na masti skupaj z feferonom pražimo do zlatorumene barve. Dodamo mleto papriko, premešamo in nato zalijemo z 2 zajemalkama fižolove vode. Pustimo, da nam zavre, nato dodamo odcejeni fižol in toliko vode od kuhanega fižola, da je tekočina prekriva fižol.
  3. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Lončeno ali litoželezno posodo napolnimo z prebrancem in na vrh položimo slanino.
  4. Pečemo 40 – 50minut, da se nam na fižolu naredi lepa skorjica.
  5. Po 45 minutah z zobotrebcem preverimo ali je testo pečeno. Še vročo torto zvrnemo na peki papir na katerega smo posuli sladkor (prepreči, da se nam torta sprime na podlogo). Pokrijemo s krpo in pustimo, da se nam ohladi.
  6. Ko je prebranec pečen počakamo 10 minut, da se nam jed umiri nato postrežemo. Najbolj tekne kot priloga k mesnim jedem z žara lahko pa ga uporabimo tudi kot samostojno jed.