


Sestavine
- POTREBUJEMO:
500 g belega fižola
500 g čebule
- 1 žlica sladke mlete paprike
1 pekoč feferon
sol, poper
lovorjev list
4 rezine mesnate slanine
žlica svinjske masti
Priprava
- Uporabimo lahko suh fižol ali fižol iz konzerve. Priporočam vsekakor svežega, saj je potem jed manj “pocasta”, kajti fižol s konzerve je navadno malo preveč kuhan.V kolikor se odločimo za suh fižol, ga moramo namočiti en dan prej. Nato ga kuhamo skupaj z lovorjevim listom v osoljeni vodi do “al dente”, približno 40 minut. Odstavimo, a vode še ne odlijemo.
- Čebulo sesekljamo na drobne koščke, nato jo na masti skupaj z feferonom pražimo do zlatorumene barve. Dodamo mleto papriko, premešamo in nato zalijemo z 2 zajemalkama fižolove vode. Pustimo, da nam zavre, nato dodamo odcejeni fižol in toliko vode od kuhanega fižola, da je tekočina prekriva fižol.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj. Lončeno ali litoželezno posodo napolnimo z prebrancem in na vrh položimo slanino.
- Pečemo 40 – 50minut, da se nam na fižolu naredi lepa skorjica.
- Po 45 minutah z zobotrebcem preverimo ali je testo pečeno. Še vročo torto zvrnemo na peki papir na katerega smo posuli sladkor (prepreči, da se nam torta sprime na podlogo). Pokrijemo s krpo in pustimo, da se nam ohladi.
- Ko je prebranec pečen počakamo 10 minut, da se nam jed umiri nato postrežemo. Najbolj tekne kot priloga k mesnim jedem z žara lahko pa ga uporabimo tudi kot samostojno jed.

Leave A Comment